Aktuális

Az MKPK közleménye

A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak. Templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és körültekintően kell eljárni. Kérjük, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra.

Várható online miseközvetítés, emellett van, ahol szabadtéri szentmisét tartanak, vagy, ahol lehetséges, más módon segítik elő a kisebb közösségekben való templomi liturgikus ünneplést. A közszolgálati televízió igen örvendetes módon már a most következő vasárnapon szentmisét közvetít azok számára, akik koruk, egészségi állapotuk vagy más komoly okból nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek. A jelenlegi helyzetben is érvényesek a Katolikus Egyház Katekizmusában (KEK 2183.) és az Egyházi Törvénykönyvben (CIC 1248. k. 2. §) található előírások, amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban.

Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük a hatósági előírásokat, amelyeket intézményeink közvetlenül is megkapnak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései továbbra is élnek. Ezekkel összhangban a hatóságokkal mindenben működjünk együtt, és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre. Ennek megfelelően fognak az arra illetékesek nagyobb létszámú rendezvényeink esetében eseti döntést hozni.

Imáinkkal kérjünk Teremtő Istenünkben bízva hitet, reményt és szeretetet, és kérjünk nagylelkűséget, hogy ebben a helyzetben különösen is figyelhessünk egymásra, főleg beteg és veszélyeztetettebb embertársainkra.

Budapest, 2020. március 13.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Imádság a járvány idejére

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a járvány megelőzése érdekében a következő intézkedéseket adta ki:

Intézkedések a járvány megelőzése érdekében (részletek a körlevélből)

A ránk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 (koronavírus) járvány Magyarországra való betörése után az alábbi rendelkezések lépnek életbe.
– Kérjük, mindenben kövessék az illetékes állami szervek előírásait.
– Kérjük a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás
elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét.
– Kérjük a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának
mellőzését.
– Kérjük a betegellátásban részt vevőket az országos tisztifőorvos
által kiadott járványügyi rendelkezések betartására.
– Amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását,
ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

Budapest, 2020. március 5.
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia


Jelentkezés bérmálásra:

Továbbra is várjuk azokat, akik jövőre, 2021 tavaszán szeretnének a bérmálkozás szentségében részesülni, fiatalokat és felnőtteket egyaránt. Bár februárban elkezdődött a felkészítés, most is van mód csatlakozni. Ebben a tanévben április 26-án és május 17-én, két vasárnapi napon lesz felkészítő alkalom 16 és 19 óra között. Aki csatlakozni szeretne, kérjük, április 26-án már 15.30-ra érkezzen meg a plébániára. További részletekről érdeklődni Agonás Szonjánál, a
bérmálkozók felelősénél lehet (szonja.agonas@gmail.com, 20/523-0388).


Regisztráció a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK), amelyet 2020. szeptember 13. és 20. között rendeznek meg Budapesten, a https://www.iec2020.hu/hu/regisztracio honlapcímen lehet regisztrálni. Az internetes kitöltéshez videós segítség: https://www.iec2020.hu/hu/hirek-sajto/jelentkezz-megmutatjuk-hogyan
Lehetőség van űrlapos jelentkezésre is, az ehhez szükséges űrlap az irodán vagy a sekrestyében megkapható. Ezt is fel kell azonban tölteni.
Lesznek szabadon látogatható, illetve előzetes jelentkezéshez kötött rendezvények. A klasszikus kongresszusi programok többsége fizetős program. A fizetendő költség függ attól, hogy milyen programokon akar az ember részt venni, de attól is, hogy mikor fizet, mert a korai fizetést árengedménnyel ösztönzik, legtöbbe a helyszíni fizetés kerül majd. Azonban bizonyos programok és szolgáltatások csak előzetes jelentkezés és fizetés esetén hozzáférhetők, helyszíni jelentkezéssel nem.
A kongresszus nagy nyilvános eseményein, a nyitó szentmisén (09. 13.), a Forráspont Ifjúsági Esten (09. 18.), a Kossuth téri szentmisén és eucharisztikus körmeneten (09 .19.) valamint a záró szentmisén (09. 20.) ingyenes a részvétel. A programról bővebben a https://www.iec2020.hu/hu/program menüpontnál lehet tájékozódni. Az egész héten át a kongresszustól független szervezésben, de ahhoz illeszkedően tartják meg a hagyományos Ars Sacra rendezvénysorozatot is.


Templomunkat, papjainkat és kántorunkat tervezhető éves költségvetésből kell fenntartanunk. Ezért arra kérjük kedves Testvéreinket, hogy – eleget téve Püspökeink kérésének – bevételeik 1 százalékát önkéntes Egyházi hozzájárulásként fizessék be, lehetőleg a CIB Banknál vezetett 10700419-65647879-51100005 számú folyószámlánkra. Rendszeres – például havonkénti – átutalásokat egyes bankok díjmentesen teljesítenek! Készpénzes befizetés irodánkban lehetséges, egyes vasárnapokon pedig sekrestyénkben is.

Kedvezményezett neve: Krisztinavárosi Plébánia Hivatal
Bankszámlaszám: CIB Bank 10700419-65647879-51100005
Közlemény rovat: Egyházi hozzájárulás